Bygglarm – Ett nödvändigt ont

Jag pratade med en vän häromdagen som byggt fem industrifastigheter. Han har ingen tidigare erfarenhet av fastigheter så jag ska tillägga att det är en driftig, driven och duktig kille. När vi pratade så berättade han att de vid samtliga byggen och i varje fastighet haft inbrott och stölder innan huset stod klart. I samband med dessa inbrott har det försvunnit verktyg, vitvaror och byggmaterial. Tragiskt. När jag började söka på fenomenet och hur man skyddar sig så fann jag att det fanns ett begrepp som heter larmväska. Denna artikel är skriven på grund av mitt genuina intresse för hemelektronik och automation. Håll till godo.

 

Larmväska för byggen, tydligen

Jag hittade ett företag som har dessa väskor i sitt sortiment. Tydligen tar de fram väskorna på beställning till sina kunder och man kan, i princip, välja vad man vill ha i väskorna. Dessa väskor lämpar sig väl och kan skapa det skydd som min vän hade behövt. Väskorna är faktiskt riktigt coola. De ser ut som något från en Mission Impossible film. Alla enheterna ligger i skumgummi och panelerna lyser. Jag förstår att detta inte skapar ett säkert larm men jag tror ändå absolut att detta är en fantastisk lösning för att skydda byggen från stöld av verktyg och byggmaterial.

 

Stor eller liten larmväska

Jag ser att företaget lagt ut två olika exempel på larmväskor och båda ser brutala ut. Det finns batteri som ska medföra att larmet klarar sig utan ström i nästan 30 dagar. Båda väskorna innehåller kameradetektorer som kan skicka bild på det som utlöst larmet. Det finns en magnetkontakt som man kan larma dörrar med och sirener. Den stora larmväskan är helt galen. Den har en stor utomhussiren och en mängd komponenter för att styra larmet. Den har dessutom en brandvarnare som kan placeras för att snabbt få larm om rök eller brand. 

Jag har, som ni säkert förstår, letat en del inför denna artikel och det som är otroligt fräckt med denna larmväska är att alla enheterna är svarta. Normalt tänker jag att alla larm är vita men dessa enheter är helt svarta och nästan i någon slags pianolack. Detta måste då medföra att enheterna inte smutsas lika lätt som vita vilket borde vara en fördel.

 

Larmcentral 

Dessa väskor kan både köpas och hyras men fördelen är att företaget har en supercool lösning som heter larmcentral on-demand vilket innebär att när man hyr väskan så kan den kopplas till en bemannad larmcentral med väktarutryckningar på månadsbasis. Det är svårt och drygt att arbeta med larmcentraler då det oftast finns bindningstider som inte passar ett tillfälligt larm. 

 

Slutsats

Detta verkar fantastiskt och jag ska fråga min vän om de har funderat på ett tillfälligt larm eller larmväska. Problemet är att jag nu vill ha en egen, privat, helt enkelt för att den ser rolig ut att leka med. Det ser dessutom så tillfredställande ut med den där skumgummiinredningen. Man kanske, om inte annat, kan få låna den på kort tid så att man kan göra en videorecension på den.